Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa

  12:38
Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa hlemýždě. Hned vedle ní stojí bistro U slimáka, v němž se servírují vyhlášené šnečí delikatesy. Vítejte v obci Krasin, kde žije a pracuje Grzegorz Skalmowski, největší propagátor hlemýžďů ve střední Evropě.
Zajímavý předkrm představují pečení šneci zabalení do plátku slaniny.

Zajímavý předkrm představují pečení šneci zabalení do plátku slaniny. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„Tak co si dáte? Máme na menu deset jídel ze šnečího masa, ale můžete zkusit také šnečí játra či šnečí kaviár,“ vítá mě mladá servírka, zatímco manželka šnečího krále už se ohání za plotnou.

Chvilku vybíráme, než si domluvíme ochutnávku šesti degustačních porcí toho nejlepšího, co zde připravují. Včetně již zmíněných jater a kaviáru. Jenom na šnečí burger nás nepřemluvila, ten máme raději z hovězího.

Do Číny i do Japonska

„Málokdo ví, že 90 procent šneků, které zkonzumují Francouzi, pochází právě z Polska,“ chlubí se Grzegorz Skalmowski, jeden z největších producentů šnečího masa u našich severních sousedů, kterému se také přezdívá Král slimáků (v Polsku se hlemýžďům říká ślimak).

Už před patnácti lety založil v malé obci v oblasti Mazurských jezer, zhruba hodinu jízdy autem z krásného a hojně navštěvovaného města Gdaňsk, hlemýždí farmu nazvanou Šnečí zahrada.

Přitom prostor na pěstování šneků nemusí být vůbec velký – jemu stačí zhruba deset tisíc metrů čtverečních, tedy jeden hektar s produkcí půl milionu šneků.

Dnes už šnečí maso či šnečí kaviár nevyváží jen do Francie, ale také do Itálie, Španělska, Japonska i Číny, která je v současné době lačná po všech evropských delikatesách.

Zázračný šnečí sliz

„Když jsem začínal, byli jsme v Polsku jen tři chovatelé, dnes je nás několik desítek,“ vysvětluje Skalmowski, který udělal před několika lety zásadní rozhodnutí a začal šnečí maso také zpracovávat a vyrábět nejrůznější šnečí produkty, od kulinárních delikates až po kosmetické produkty, neboť šnečí „sliz“ má údajně téměř zázračné kosmetické účinky.

Šnečí král Grzegorz Skalmowski se chování šneků věnuje již patnáct let.

Pořádný plot je pro chov šneků nezbytný, jinak hlemýždi utečou.

„Už po krátké době používání šnečích krémů můžete obnovit správnou funkci pokožky a významně zlepšit její regeneraci. Naše krémy mají ve svém složení také kyselinu hyaluronovou, která zpomaluje proces stárnutí pokožky,“ popisuje Skalmowski účinky krému.

Slavnější než vepřové

Bodrý Polák se však nejvíce proslavil v oblasti gastronomie, zvláště poté, co na své farmě otevřel slow foodové bistro U slimáka a začal spolupracovat s předními polskými šéfkuchaři.

„Šneci se v Polsku jedí už od 17. století a první velká kuchařka překvapivě obsahuje více jídel ze šneků než pokrmů z vepřového masa,“ tvrdí šnečí král Grzegorz Skalmowski, který sám vymyslel celou řadu nových a netradičních šnečích jídel.

Proto se před dvěma lety rozhodl, že vytvoří hlemýždí kuchařskou bibli a dá dohromady všechny dostupné šnečí recepty. Spojil se s nejlepšími kuchaři a vydal údajně nejrozsáhlejší hlemýždí kuchařku na světě s názvem „Velká kulinární cesta se šneky“ která obsahuje 120 receptů.

Pirohy plněné šneky

Ale pojďme zpátky ke stolu. Co všechno Grzegorz Skalmowski a jeho manželka ve svém bistru nabízejí? V menu nechybí šnečí polévka či klasika v podobě šneků po burgundsku, kde jsou šneci zapečeni ve svých ulitách s máslem, česnekem a bylinkami.

Šneci po burgundsku. Klasika, kterou známe z Francie.

Tradiční pirohy se v Polsku plní vším možným. U slimáka jsou samozřejmě plněné hlemýždím masem.

Další specialitu představují šneci pečení v plátku slaniny či šneci po katalánsku, tedy jakési šnečí ragú s rajčaty a paprikou. Vedle známých mezinárodních specialit můžete ochutnat také šneky v typicky polských jídlech – třeba v pirohách.

A nechybí ani další delikatesy v podobě jemných šnečích jater či šnečího kaviáru, tedy hlemýždích vajíček (jen připomeňme, že hlemýžď je hermafrodit, takže vajíčka produkuje každý jedinec).

Slzy bohyně Afrodity

Právě šnečí kaviár je mimořádně ceněný. Každý šnek vyprodukuje jen nějakých třicet malých, téměř průsvitných vajíček, která se musejí velmi opatrně sbírat, což je samozřejmě náročná ruční práce. Šnečí kaviár je však nejen velmi chutný, ale také mimořádně zdravý, neboť obsahuje velké množství cenných minerálních látek.

Konzumace šnečího kaviáru však není nějaká rozmařilost posledních let, neboť byl populární již v době antiky, a to jak ve starověkém Egyptě, tak také v antickém Řecku a Římě, kde měl pověst silného afrodiziaka, a tudíž se mu říkalo Afroditiny slzy.

Bílé kuličky šnečího kaviáru jsou již od antiky ceněnou delikatesou.

Hlemýždi se po staletí sbírali ve volné přírodě, ale už od antických dob se také chovali na speciálních farmách, o čemž svědčí zmínky v římských knihách z prvního století před Kristem.

V Česku byla konzumace hlemýždího masa běžná v době středověku, neboť šnečí maso představovalo důležité postní jídlo (hlavně v klášterních kuchyních). V 19. a 20. století však zájem o hlemýždě v českých postupně klesal a jejich konzumace úplně vymizela v druhé polovině minulého století – na rozdíl od Francie, Itálie, Řecka či Portugalska.

Kde šneky ochutnat?

Až v posledních letech se hlemýždi znovu vracejí na český stůl, byť samozřejmě jen velmi pomalu (hlavně v rámci vánočního menu v lepších restauracích). A tak zatímco v Paříži nabízí pečené šneky s bagetou snad každá druhá restaurace, v Česku se ve stálé nabídce objevují jen zcela výjimečně. V současné době je můžete ochutnat třeba v brněnské restauraci Pavillon či v malostranském Kočáru z Vídně.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26. března 2024

Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i...

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29. března 2024

Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho...

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29. března 2024

Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...